Läder är bearbetad hud från djursom har gjorts motståndskraftig mot nedbrytning samtidigt som dess naturliga styrka och elasticitet bevaras. Garvning är den process som används för denna behandling. Väsentliga egenskaper hos garvat läder inkluderar dess hållbarhet, formbarhet och förmåga att släppa igenom vattenånga. Saker som görs av läder är exempelvis möbler, bilsäten, skor, skärp, jackor och väskor.
Ofta är det ko eller kalv, det vill säga nötläder. Men bli inte förvånad om du emellanåt också dyker på saker gjorda av lamm, säl, ren eller något helt annat djur. Principen är densamma.
Det finns olika namn – hudar, skinn och läder. Var ligger då skillnaden? Varför heter det tex oxhud, kalvskinn, eller svinläder? De större djurens efterlämnar hela hudar, medan mindre djur släpper ifrån sig skinn. Läder däremot är hudar som garvats – rengjorts, avhårats och behandlats med garvämnen av varierande slag. För att inte komplicera för mycket används ofta bara tre benämningar. Hudar är hela skinn från större djur, skinn är tunt och läder är tjockare kvalitéer.
Utöver dessa tre benämningarna delas läder och skinn in i anilin, semianilin, täckfärgat läder. Dessa olika typerna av läder beror på vilket djur huden kommer från och hur de behandlats.
Läder från tamdjur kan vara kalvläder, hästläder, oxläder, svinläder och lammskinn. Läder från vilddjur kan vara hjort, ren, älg. Utav de olika hudarna görs olika typer av garvning.
Mocka är speciellt eftersom innersidan (mot köttet) är den som är avsedd att synas utåt. Innersidan är slipad för att få en sammetsliknande yta. Mocka används till kläder, väskor och skor men kräver särskild omvårdnad. Eftersom det är svårt att underhålla begränsar det också användningsområdena. Kemtvätt och mekanisk rengöring med rågummi är alternativ. Internationellt är mocka ofta känd som “Suede” från franskans “Gants de Suède” som betyder “Svenska handskar”.
Nappa är en typ av skinn med narvsidan (hudens utsida) utåt. Ursprungligen avsågs garvat och färgat fårskinn, ibland även get eller kalvskinn men numera kan det också syfta på andra typer av skinn. Nappa är motsatsen till mocka. Nappa är slitstarkt och slätare än mocka.
Nubuck är en typ av läder där narvsidan, hudens utsida, har slipats lätt för att få en matt och mjuk yta. Till skillnad från nappa, som är slät, har nubuck en mer sammetstextur. Denna slipning ger nubuck ett elegant utseende och en mjuk känsla, vilket gör det populärt för lyxiga skodon, möbler och accessoarer. Nubuck är dock känsligt för smuts och fläckar, så det kräver noggrann omvårdnad och regelbunden rengöring för att bevara sitt utseende.
Spaltläder framställs genom hudarna spaltas i två eller till och med tre lager före garvningen. De delas upp i ”köttspalt”, en ”narvspalt” och eventuellt en mittspalt. Det finns många olika kvalitéer på spaltläder eftersom den konstgjorda ytan kan göras på många olika sätt. Lädret lackas alltså, täckfärgas. Ofta används spaltläder till billigare varor. Tänk själv att man får ut 2-3 stycken på en enda hud. Detta är det vanligaste lädret.
Anilin, Semianilin och täckfärgat läder.
Det ofärgade lädret är så kallad naturläder eller råläder. Det färgade lädret brukar man dela upp i tre klasser vilka är anilinfärgat, semianilinfärgat och täckfärgat. Äkta anilinfärger används inte mer eftersom färgerna är giftiga men ordet anilin används fortfarande och betyder färg som går in huden.
Anilinfärgat läder är av högsta möjliga kvalitet. Hudarna får inte ha några ärr eller konstiga mönsterändringar. Endast en bråkdel (5-10%) av alla hudar går att använda för framställa detta exklusiva läder. Det anilinfärgade lädret får behålla sin naturliga yta, vilket innebär att lädret kan andas och åldras med tiden.
Fördelarna är att anilinläder har en lyxig och varm läderkänsla. Underhålls det på rätt sätt håller det väldigt länge. Men nackdelarna med anilinläder är att det blir känsligt mot fläckar och missfärgningar eftersom det inte finns någon ytbehandling eller slitageyta. Man kan enkelt beskriva att fläckar blir som en tatuering.
Semianilinfärgat läder får förutom infärgningen också en tunn ytbehandling. Semianilinläder har fortfarande en exklusiv läderkänsla. Men tack vare den tunna täckytan gör det lädret tåligare mot fläckar än vad det anilinfärgade är.
Täckfärgat läder har precis som det låter en heltäckande färgyta, som även döljer en del fel och skavanker i lädret. På grund av sin heltäckande yta så är detta lädret betydligt mer tåligt mot fläckar och är relativt lätt att torka av. Det täckfärgade lädret är betydligt billigare än det anilinfärgade men det har också tappat en hel del av läderkänsla och mjukhet.
ColorGlo har behandlat och färgat läder sedan 1976. Vi är specialister på att analysera vilken typ av läder det är och hur gammalt och slitet det blivit. Tillvägagångssättet av att reparera ett skrapmärke på ett semianilinskinn skiljer sig mycket från att reparera mocka eller täckfärgat skinn.
Vi tar också hänsyn till om det är mjukt eller styvt läder. Tunnt eller tjockt, hårt slitet eller nytt, torrt eller fett, mörkt eller ljust osv.
ColorGlo har metoder som kan göra om anilinfärgat skinn till semianilin eller täckfärgat skinn. Om en anilinfärgad soffa blivit missfärgad eller fått fläckar rekommenderar ColorGlo specialister ofta att låta omfärga det till semianilinfägat skinn.
Läder är ett oerhört slitstarkt och funktionellt material. Dessutom åldras det vackert och möbler som tas om hand och smörjs in är hållbara i många år. Det finns en anledning att läder har använts sedan urminnes tider: det har helt enkelt egenskaper som är förträffliga!
Läder kommer ju ifrån djuren. Och därför är det såklart befogat att fundera på om det är moraliskt försvarbart att använda läder. Men, oftast är läder en biprodukt från köttindustrin, men näst efter köttet och organen är lädret det mest värdefulla på djuret och läderanvändning bidrar därför till köttindustrins lönsamhet. Vilket är viktigt att ha i åtanke.
För att läder ska bli så mjukt och följsamt att det kan användas till möbler och bilklädslar behöver det garvas. Garvningsindustrin använder ibland giftiga medel så därför är det viktigt att lädret kommer från seriösa garvningsföretag.
För den som inte vill använda äkta läder av etiska skäl är det som i folkmun brukar kallas veganläder det som står kan erbjudas. Det är ett substitut som till färg, form och känsla ska likna djurläder så mycket det går. Det här är ett område med ständig teknisk utveckling – vilket är oerhört spännande.
Hållbarheten och känslan samt utseendet på veganläder förbättras hela tiden. Men det finns också fall det går på fel håll och försämras. Ofta ska man spara in så mycket som möjligt och gör därför materialet mindre hållbart. Detta är något vi på ColorGlo får se när vi lagar veganläder som endast använts i några månader.
Oftast är veganläder egentligen bara en omskrivning för plast. Och plast, ja, det görs på olja. Och även här laboreras det friskt med olika sorters olja. För alla sorter är ju nämligen inte råolja som är icke-förnybart. Men om inget annat sägs kan vi utgå från att det är råolja som använts.
Så med detta sagt, utgå inte alltid från att veganläder är schysst eller ok i miljösyfte. Utan fråga tillverkaren en extra gång vad som exakt menas med det veganläder du håller i handen, för det varierar stort.
Livslängden för produkter gjorda av veganläder är dessutom ofta kortare än den för vanligt läder vilket man också behöver ta i beaktning.
Det bättre alternativet är vegetabiliskt garvat läder eller naturgarvat läder. Då används barkpulver av mimosa eller andra träslag. Att garva vegetabiliskt är så som läder garvades förr i tiden och detta påverkar inte naturen så mycket.
Läder är som sagt djurhud, och därför har det också liknande egenskaper som människans hud. Den blir gärna torr och spricker. Därför är det superviktigt att smörja in sina läderprodukter med fett lite då och då för bästa hållbarhet. OBS: Glöm ej att rengöra ordentligt innan man smörjer. Om det inte är rengjort kommer man smörja in smuts i lädret vilket gör att det åldras ännu snabbare.
Ett läder som är torrt riskerar inte bara att gå sönder, det är inte heller vattentåligt eller fläckbeständigt. Så att ta hand om sina läderprodukter är alltså A till O för att du ska få ut den maximala funktionen av dem!
ColorGlos vanligaste restaurationer består av att restaurera slitage på de olika lädertyperna. Skrapmärken, fläckar, missfärgningar eller till och med hål kan repareras. Många ColorGlo enheter har samarbeten med sadelmakare eller tapetserare. En ny bilklädsel eller ny skinnsoffa kan få revor eller märken som man inte behöver byta för att få det fint igen.
ColorGlo kan återställa ytan och färgen på alla typer av läder. Vi använder miljövänliga och ISO-9001 certifierade produkter. Inom konceptet finns en snart 40-årig know-how kunskap som är ovärderlig. Att veta hur infärgningar och reparationer håller över lång tid har stor betydelse för en bra reparation.
Vare sig det gäller en skinnsoffor, lädermöbel, lädersäte, skinnstol, skinnväska, skinnställ, läderskärp, läderskor kan ColorGlo specialister restaurera och reparera skador, fläckar eller missfärgning.
Skinnfåtölj som är vattenskadad med stora missfärgningar som följd. ColorGlo gjorde om anilin läder till semianilin läder. Resultatet blev förbluffande bra.
Volvo lädersäten som blivit slitna och missfärgade. Skinnet är ett finare täckfärgat läder som går att återställa helt. Vanligt i Volvo V70 inredning, Volvo XC 60 och Volvo R design.
Täckfärgat kraftigt lädersäte från en inredning till en Armstrong från 1952. ColorGlo återställde ytan till ett skick som var mycket imponerande. Fläckar och slitage reparerades, färgen återställdes till originalfärg.
Semianilinfåtölj från DUX som återfår sitt originalskick. Eftersom lädret var så pass slitet återställde ColorGlo det till ett något tjockare semianilinläder. Allt läder återfärgades och reparerades.